Πεταλούδες

Η κοιλάδα των πεταλούδων βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού περίπου 25 χλμ. μακριά από την πόλη της Ρόδου ή 11 χλμ. από το αεροδρόμιο Διαγόρας.

Small waterfall and pond
Μικρός καταρράκτης και λίμνη

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων: ένα θαύμα της φύσης.

Ένας τόπος μοναδικός για τον πλούτο του σε  χλωρίδα και πανίδα, ένας τόπος ασύγκριτης ομορφιάς και σημείο αναφοράς για επιστημονική παρατήρηση, η Κοιλάδα των Πεταλούδων καταγράφει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Το θεαματικό φαινόμενο της πεταλούδας Euplagia Quadripunctaria rhodosensis (κοινώς γνωστό ως πεταλούδα Τίγρης του Τζέρσεϋ ) που κατοικεί στην κοιλάδα, λαμβάνει χώρα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Ακολουθώντας τη διακριτική μυρωδιά της ρητίνης των δέντρων Oriental Sweetgum (Liquidambar orientalis) – που είναι επίσης ένα ενδημικό είδος της τοπικής χλωρίδας και μοναδικό είδος σε όλη την Ευρώπη – αυτά τα συναρπαστικά νυκτερινά έντομα πετούν στην Κοιλάδα των Πεταλούδων κατά χιλιάδες , αναζητώντας καταφύγιο από τις υψηλές θερμοκρασίες  δίπλα στις όχθες του ποταμού και τα υγρά μονοπάτια, στα πλατύφυλλα φύλλα και στους κορμούς των δένδρων ή ακόμα και πάνω σε βράχια για να ξεκουραστούν και να αναπαραχθούν.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτών των θαυμάσιων πλασμάτων είναι η μορφολογία τους, που τους επιτρέπει να καμουφλάρουν τους εαυτούς τους πάνω σε φυτά, κλαδιά δέντρων, πετρωμάτα και άλλες επιφάνειες. Είναι προικισμένες από τη φύση ώστε να εντοπίζονται δύσκολα.

Κύκλος Ζωής

Some butterflies on the tree
Μερικές πεταλούδες πάνω στο δέντρο

Τα αυγά που εναποτίθενται στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος έως Νοέμβριος) σε φυτά ξενιστές, εκκολάπτονται εντός 8 έως 15 ημερών. Η φάση των προνυμφών (κάμπια) διαρκεί μέχρι και 6 μήνες, ενώ το πέρασμα στα στάδια των νεογνών (χρυσά) διαρκεί μέχρι ένα μήνα.

Η μεταμόρφωση στην υπέροχη πεταλούδα συμβαίνει τον Μάιο. τα νέα ενήλικα ακολουθούν τα μονοπάτια του νερού μέχρι να φτάσουν στην καταπράσινη, σκιερή, υγρή κοιλάδα όπου ωριμάζουν και ζευγαρώνουν κατά τη θερινή περίοδο.

Καθώς οι πεταλούδες είναι υπερευαίσθητες σε κάθε δυνατή φωνή, σφυρίχτρες, χτυπήματα κλπ., Οι επισκέπτες συνιστώνται να παρακολουθούν και να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν πιο ειρηνικά και αθόρυβα, διότι κάθε έντομο αντιλαμβάνεται το ελάχιστο θόρυβο ως άμεση απειλή ζωής που μπορεί να τους αναγκάσει να πετάξουν μαζικά ή ακόμα και να προκαλέσουν τον άμεσο θάνατό τους.

Εξερευνώντας την Κοιλάδα των Πεταλούδων

Stairs, ponds and picturesque bridge
Σκαλάκια, λίμνη και γραφική γέφυρα

Περιπλανηθείτε μέσα στην πυκνή βλάστηση όπου οι μικρές λίμνες είναι γεμάτες με νούφαρα και οι καταρράκτες σας ψιθυρίζουν τραβώντας την προσοχή, ξεκουραστείτε σε ξύλινα παγκάκια, διασχίστε γραφικές γέφυρες ή ανεβείτε στην κορυφή φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής στην Μονή Καλόπετρας που είναι χτισμένη το 1784 .

Συμπληρώστε την περιήγησή σας στο κάτω τμήμα της κοιλάδας των πεταλούδων, επισκεπτόμενοι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου ανάμεσα σε άλλα χαρακτηριστικά βρίσκεται ένα εκκολαπτήριο. Ένα μοναδικό θέαμα των πεταλούδων που αναπαράγονται σε απόλυτη αρμονία με τις μικροκλιματικές συνθήκες.

Λίγα βήματα παρακάτω υπάρχει ένα αλπικού στυλ εστιατόριο όπου μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο με την οικογένειά σας χαλαρώνοντας κάτω από το άφθονο πράσινο.