Η Ρόδος προσφέρει δύο διαφορετικές εμπειρίες μέσα σε μια πόλη – την Παλιά Πόλη και τη Νέα Πόλη. Ενώ τα μεσαιωνικά και ιπποτικά κτίρια της Παλιάς Πόλης σε συνδυασμό με ένα λαβύρινθο από λιθόστρωτα σοκάκια σας δίνουν μια γεύση από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία , η Νέα Πόλη είναι ένας συνδυασμός σύγχρονων τουριστικών μονάδων και πολυσύχναστων παραλιών που δικαιολογούν τη μαζικό κύμα εισροών τουριστών στη Ρόδο.
Η Παλιά Πόλη είναι σίγουρα το νούμερο ένα αξιοθέατο της Ρόδου και συγκεντρώνει επισκέπτες που προέρχονται τόσο από όλες τις περιοχές του νησιού, όσο και από τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι. Αν δεν τα πάτε καλά με την πολυκοσμία τότε καλύτερα να επισκεφτείτε τη μεσαιωνική πόλη την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Τώρα ας δούμε τι έχει να προσφέρει η Παλιά Πόλη στους επισκέπτες της και ας μάθουμε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψη σας εδώ.
Η Παλιά Πόλη εν συντομία
Η Παλιά Πόλη της Ρόδου φιλοξενεί περίπου έξι χιλιάδες κατοίκους και περιβάλλεται από μεσαιωνικά τείχη από όλες τις πλευρές. Μπορείτε να εισέλθετε από αυτές τις πύλες:
- Πύλη Αγίας Αικατερίνης (Απέναντι από το τουριστικό λιμάνι)
- Πύλη Παναγίας
- Θαλασσινή Πύλη
- Πύλη Αρνάλδου
- Πύλη Ταρσανά
- Πύλη Απ. Παύλου
- Πύλη Ελευθερίας
- Πύλες Ντ’Αμπουάζ και Αγίου Αντωνίου
- Πύλη Αγίου Αθανασίου
- Πύλη Αγίου Ιωάννη (Κόκκινη Πόρτα)
- Πύλη Ακαντιάς
Αν και έχει εκσυγχρονιστεί σε κάποιο βαθμό τώρα με την παρουσία καφέ, μπαρ και πολυτελών καταστημάτων για τις ανάγκες των τουριστών, η έντονη μεσαιωνική αισθητική της είναι αρκετά εμφανής στην αρχιτεκτονική ορισμένων κτιρίων, μνημείων και ερειπίων που υπάρχουν στην Παλιά Πόλη, που συνδέονται με ένα λαβύρινθο από πλακόστρωτα δρομάκια.
Δείτε επίσης : Ποια είναι η καλύτερη περιοχή για να μείνω στη Ρόδο;
Είναι διάσημο ως το τελευταίο καταφύγιο των Ιωαννιτών Ιπποτών που ηττήθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Αν και οι φρουροί έπεσαν μετά από πολιορκία από τους Οθωμανούς, οι Ιππότες υπερασπίζονταν για χρόνια την πόλη καλά, και ως εκ τούτου υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Χριστιανούς που αρνούνταν να ζήσουν υπό τον οθωμανικό ζυγό.
Η πόλη μπορεί να χωριστεί κυρίως σε τρία ξεχωριστά μέρη – το βόρειο τμήμα που ονομάζεται Κολλάκιο στο οποίο βρίσκονται η αρχαία Ακρόπολη (δεν υπάρχει σήμερα) και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και στο νότιο τμήμα που περιλαμβάνει το Μπούργκο * (δείτε τι σημαίνει μπούργκο) όπου ζούσαν οι “κοινοί θνητοί”.
Η εβραϊκή συνοικία είναι το τελευταίο τμήμα που είναι ως επί το πλείστον οικιστικό και δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όσο τα παραπάνω δύο μέρη όσον αφορά το εμπόριο και τον τουρισμό.
Το Μπούργκο είναι επίσης μια οικιστική περιοχή αλλά διαθέτει αρκετές καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα που προορίζονται για τους τουρίστες που έρχονται εδώ.
Τι να επισκεφτείτε
Κοντά στην πύλη της Ελευθερίας μπορείτε να βρείτε τα απομεινάρια του ελληνικού ναού του 3ου αιώνα π.Χ αφιερωμένο στην Ελληνίδα Θεά Αφροδίτη. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε σε μικρή απόσταση την Παναγιά του κάστρου και το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο περιέχει μερικά συναρπαστικά αντικείμενα από την αρχαιότητα.
Κάντε ένα ταξίδι στο χρόνο – από την αρχαιότητα και την ίδρυση της αρχαίας πόλης της Ρόδου μέχρι και την εποχή των Ιπποτών – απλά και μόνο ανεβαίνοντας την οδό Ιπποτών για να φτάσετε στο Παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου. Περπατάτε στον αρχαιότερο δρόμο της Ρόδου που οδηγούσε στην αρχαία ακρόπολη και μετέπειτα στην τοποθεσία όπου κατά πάσα πιθανότητα βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας ο Κολοσσός της Ρόδου.
Επισκεφθείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που είναι ένα μνημείο αρχιτεκτονικής και ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια σε όλα το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων.
Μπορείτε επίσης να δείτε την πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του Πύργου του Ρολογιού.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τα Κορυφαία Αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης
*Τι είναι το Μπούργκο
Το Μπούργκο προέρχεται από την ιταλική λέξη Borgo (πληθυντικός borghi), που αντιστοιχεί με την αγγλική Borough, τη γερμανική Burg, τη γαλλική Βourg, που συνήθως σημαίνει τη νέα πόλη έξω από τα τείχη μιας παλιάς πόλης.